Van uurtje-factuurtje naar opschalen

Als ondernemer werk je vaak op opdrachtbasis. Dat betekent dat je voor elk project een offerte moet maken. En dat kan veel tijd kosten, zonder dat je er meteen iets voor terugkrijgt.

Wil je je bedrijf laten groeien, dan is het belangrijk om te gaan opschalen. Dat betekent dat je je aanbod zo organiseert dat je het efficiënter kunt aanbieden aan meer klanten.

In deze blog geef ik je vijf tips om van uurtje-factuurtje naar opschalen te gaan:

1. Kijk naar je concept

De eerste stap is om naar je concept te kijken. Wat is het dat je aanbod zo uniek maakt? Wat zijn de repeterende elementen in je werk?

Als coach, designer of trainer is er waarschijnlijk veel dat je herhaalt. Denk aan intakegesprekken, het maken van een offerte, het uitvoeren van een traject of het geven van een training.

2. Registreer je tijd

Als je weet wat je repeterende werkzaamheden zijn, is het belangrijk om je tijd te registreren. Dat helpt je om te zien hoeveel tijd je aan elk onderdeel besteedt.

Op basis van deze informatie kun je vervolgens kijken of je je werk efficiënter kunt inrichten. Kun je bijvoorbeeld een standaard offerte maken die je kunt aanpassen per klant? Of kun je een aantal onderdelen van je traject uitbesteden?

3. Begin met een pilotprijs

Als je een nieuw aanbod gaat ontwikkelen, is het verstandig om te beginnen met een pilotprijs. Dat geeft je de ruimte om te experimenteren en daarna je prijs te verhogen.

Zo kun je bijvoorbeeld een training voor een kleine groep aanbieden voor een gereduceerde prijs. Als de training goed wordt ontvangen, kun je de prijs verhogen als je deze voor een grotere groep gaat aanbieden.

4. Documenteer vragen van klanten

Krijg je vaak dezelfde vragen van klanten? Dan is dat een signaal dat je een product of dienst kunt ontwikkelen om deze vragen te beantwoorden.

Documenteer deze vragen dus goed, zodat je ze later kunt gebruiken om een schaalbaar aanbod te ontwikkelen.

5. Maak je aanbod schaalbaar

Als je aanbod schaalbaar is, kun je het aanbieden aan meer klanten zonder dat je daar veel extra tijd voor hoeft te investeren.

Er zijn verschillende manieren om je aanbod schaalbaar te maken. Je kunt bijvoorbeeld:

  • Een online training of cursus ontwikkelen
  • Een webinar of workshop geven
  • Een product of dienst aanbieden dat je kunt reproduceren

Case study: Frances Blomberg

Frances Blomberg is een zakelijk tekenaar die trainingen en workshops geeft aan kennisondernemers. Ze begon haar bedrijf op uurtje-factuurtje, maar wilde graag opschalen.

Samen met haar coach keek ze naar haar concept. Ze ontdekte dat ze veel overeenkomsten had met andere zakelijke tekenaars. Ze besloten om een standaardtraining te ontwikkelen die ze aan meerdere klanten konden aanbieden.

De training was een succes en Frances kon haar aanbod snel uitbreiden. Ze geeft nu ook workshops en heeft een online cursus ontwikkeld.

Uurtje factuurtje Frances

Conclusie

Door je aanbod te organiseren op basis van een concept, kun je van uurtje-factuurtje naar opschalen. Met een beetje creativiteit en doorzettingsvermogen kun je je bedrijf laten groeien en meer klanten bereiken.

Vraag jij je af hoe jij kunt opschalen?

En heb je geen idee hoe? Boek dan een gratis inspiratiecall en ik vertel je wat ik voor jou zie.

Inspiratiesessie Christel Verbiesen

Christel Verbiesen

Marketing Strateeg voor dienstverlenende ondernemers die willen groeien en opschalen met hun bedrijf.

Plan your work and work your plan

- Napoleon Hill
C icoon
Scroll naar boven